Met een brede glimlach vertelt Jimmy Schroor (43) over zijn reis van groenteboer tot beveiliger. Zijn verhaal laat zien dat een switch naar de beveiligingsbranche niet alleen mogelijk is, maar ook enorm veelzijdig en betekenisvol kan zijn.
Jimmy’s loopbaan begon achter de groentekraam, maar na een koksopleiding en enkele jaren in de keuken merkte hij dat hij iets miste. “Ik had weinig contact met mensen en was veel binnen. Dat begon te knagen.” In 2001 besloot hij dan ook het roer om te gooien en in militaire dienst te gaan. “Na een opleiding van drie maanden begon ik als beveiliger bij de Luchtmacht met het bewaken van vliegbases, waaronder Volkel. Dat heb ik vijftien jaar gedaan en met veel plezier.”
Na zijn tijd bij de Luchtmacht maakte Jimmy de overstap naar de Defensie Bewaking en Beveiligingsorganisatie (DBBO). Hier houdt hij zich nog steeds bezig met bewaking en beveiliging, zij het als burger en niet als militair. “Het werk bij Defensie heeft vaste roosters, die ik ruim van tevoren weet, waardoor het goed te combineren is met mijn tweede baan bij 1Alert. Ik werk 32 uur bij DBBO en draai gemiddeld zeven diensten per maand bij 1Alert.”
Jimmy hoorde via een collega over 1Alert. Binnen een dag na zijn eerste mailtje aan planner John Roelofs zaten ze al om de tafel. “Mijn eerste opdracht was bij een azc, waar ik controlerondes liep. Mijn allereerste dienst was een nachtdienst – meteen een flinke uitdaging. Inmiddels werk ik bijna uitsluitend als beveiliger op een AZC. Het werk is soms routinematig, maar dat vind ik niet erg. Soms zijn er spannende momenten, zoals een gast met een paniekaanval. Door mijn ervaring wist ik hem te kalmeren met een simpele truc. Ik liet hem voorlezen uit een boek, waardoor hij zijn ademhaling weer onder controle kreeg.”
Werken bij zowel DBBO als 1Alert vraagt om een bewuste aanpak. “Bij Defensie werk ik bewapend en mag ik geweldsmiddelen gebruiken; bij 1Alert niet, natuurlijk. Dat betekent dat ik situaties anders moet benaderen en oplossen. Het vraagt meer van je communicatieve en sociale vaardigheden, en dat vind ik juist interessant en leuk.” Zijn vijfwekelijkse integrale beroepsvaardighedentraining (IBT) bij DBBO, waaronder geweldsbeheersing en zelfverdediging, komen goed van pas. “Het helpt je om professioneel te blijven en mensen met respect te benaderen, zelfs in uitdagende situaties.”
De grootste uitdaging in zijn werk als beveiliger? De taalbarrière. Jimmy lacht: “De meeste mensen in een azc spreken een beetje Engels, maar sommigen gebruiken een vertaalapp. Soms ontstaat er hilariteit door miscommunicatie. Zo kwam er ooit iemand naar me toe die zei dat de boswachter had gezegd dat hij bij mij moest zijn. Die ‘boswachter’ bleek gewoon iemand die buiten een lampje stond te verwisselen bij de bosrand.”
Volgens Jimmy wordt het werk van een beveiliger vaak verkeerd begrepen. “Mensen denken soms dat we er zijn om hen dwars te zitten, maar ons doel is juist om de veiligheid én het veiligheidsgevoel te waarborgen. We willen helpen, niet hinderen.”
Aan mensen die overwegen om de beveiliging in te gaan, heeft Jimmy een duidelijke boodschap: “Ga in gesprek, laat je voorlichten over de werkzaamheden door een ervaren beveiligingsmedewerker. Dan weet je wat het werk in de praktijk inhoudt. Het is zoveel meer dan alleen toezicht houden. Je hebt contact met mensen, maakt situaties mee die je nergens anders tegenkomt en je draagt je steentje bij aan een veiligere omgeving.”
Met zijn verhaal laat Jimmy zien hoe veelzijdig en waardevol het werk in de beveiliging kan zijn. Of je nu een hotelgast kalmeert of zorgt voor rust en orde in een azc: iedere dag brengt nieuwe uitdagingen en kansen om een verschil te maken.