Maurice Wouters

01-05-2024

Maurice wouters

Maak kennis met collega Maurice Wouters

Collega Maurice Wouters werkt nu ruim acht jaar als beveiliger, na vijftien en een half jaar werkzaam te zijn geweest in het verzekeringswezen. Toen hij bij zijn laatste werkgever vanwege een reorganisatie moest uitkijken naar ander werk, kwam hij na een jaar oriëntatie op de arbeidsmarkt medio 2016 met 1Alert Flexgroup in contact.

Met het diploma Algemeen Beveiligingsmedewerker op zak, was Maurice al in het bezit van de juiste papieren. “Na het behalen van mijn mbo-diploma’s Administratie (1996) en Economisch-Juridisch (1998) wilde ik nóg iets achter de hand hebben en heb ik via de LOI mijn beveiligingsdiploma behaald”, begint Maurice. “Omdat ik na mijn opleiding de administratieve en financiële wereld in rolde, heb ik daar feitelijk nooit iets aan gehad. Toen ik op zoek moest naar ander werk, kwam het diploma alsnog goed van pas”, legt hij uit.

Afwisselende job

Via-via kwam Maurice met 1Alert Flexgroup in contact en in mei 2016 stond hij voor zijn eerste klus. “Die kan ik me nog goed herinneren. Dat was op het NS Station Kennispark Enschede, tegenover de Grolsch Veste. Hier moesten we de uitstroom na de wedstrijd FC Twente tegen Vitesse op het perron in goede banen leiden, zodat de treincoupés niet te vol raakten”, weet Maurice nog, die de afgelopen jaren veel ervaring opdeed in zowel objectbeveiliging als evenementenbeveiliging. “Voor de coronapandemie was de verhouding ongeveer 60 procent objecten en 40 procent evenementen. Sindsdien werk ik vooral als objectbeveiliger, voornamelijk bij asielzoekerscentra en af en toe bij bedrijven”, vertelt hij.

In een split-second kunnen handelen

Die variatie in opdrachten is ook een van de leukste aspecten van het werk als beveiliger,

vindt Maurice. “De afwisseling maakt het werk interessant. Je komt tijdens verschillende opdrachten in uiteenlopende situaties terecht en ontmoet ook een heleboel verschillende mensen. Wat ik ook erg leuk vind aan het werk, is dat je vaak buiten en in beweging bent. Op tv zie je vaak de stereotiepe beveiliger die achter een receptie zit. Dat hoort ook bij het werk. Maar wat mensen niet zien, is dat we dan voortdurend aan het observeren zijn en soms in een split-second in actie moeten komen. Je moet constant alert zijn. Een situatie kan zo omslaan en dan moet je als beveiliger een stap naar voren zetten, waar andere mensen juist een stapje terugzetten”, zegt hij.

Duw- en trekwerk

Kan Maurice een voorbeeld geven van een spannende situatie waarmee hij in zijn werk te maken kreeg? “Ik was eens met een collega werkzaam op een kermis. Een bezoeker was flauwgevallen in een attractie. In afwachting van het EHBO-team mochten we het slachtoffer niet verplaatsen. Dat was tegen de zin van de eigenaar van de kermis, die eiste dat we het slachtoffer uit de attractie haalden. Mijn collega kwam erbij en wilde met de man in gesprek gaan, maar dat werd al snel duwen en trekken. Daarop heb ik de man in de houdgreep genomen en naar de grond gewerkt. Daarbij kwam ik zelf ten val, waarop een worsteling ontstond. Uiteindelijk heb ik de man in bedwang gehouden totdat een ander beveiligingsteam arriveerde en de man afvoerde”, vertelt Maurice. “Ook zag ik een keer als winkelsurveillant een klant die niet lekker was. Ik herkende de verschijnselen van een hypo. Toen heb ik snel een bekertje fris geregeld en knapte de klant snel weer op. Dat was op zich niet heel spannend, maar wel een situatie waarin je iets voor iemand kunt betekenen”, voegt hij eraan toe.

‘Ja is ja en nee is nee’

Wat zijn volgens Maurice belangrijke karaktereigenschappen en vaardigheden waarover een beveiliger moet beschikken? “Je moet de balans bewaken tussen benaderbaar zijn en gezag uitstralen. Zelf probeer ik altijd een open houding aan te nemen en naar iemands verhaal te luisteren. Daarmee kun je de meeste situaties al deëscaleren. Als mensen niet voor rede vatbaar blijken, moet je duidelijk en standvastig zijn. Ja is ja en nee is nee. Verder moet je als beveiliger constant alert zijn en over de nodige omgevingssensitiviteit beschikken en verschillende situaties goed aanvoelen. Integriteit is ook cruciaal, omdat je als beveiliger soms toegang hebt tot vertrouwelijke informatie of zorgdraagt voor waardevolle spullen”, vertelt hij.

‘Er wordt goed naar je geluisterd’

Wat vindt Maurice tot slot van 1Alert Flexgroup als werkgever? “Allereerst ben ik natuurlijk blij en dankbaar dat ik via hen ervaring heb kunnen opdoen als beveiliger. Het is een fijne werkgever met veel leuke collega’s. Er wordt goed naar me geluisterd. Bijvoorbeeld wat betreft roosterwensen en de inzet op bepaalde opdrachten. Ik ervaar persoonlijk dat er altijd met je wordt meegedacht en gekeken wordt naar wat mogelijk is”, besluit hij.