Mirella Nijhuis

01-04-2024

Mirella nijhuis

Mirella Nijhuis is sinds 2008 actief in de beveiliging, na het volgen van een omscholingstraject. Ze werkt sinds januari 2022 als objectbeveiliger en evenementenbeveiliger bij ons. Hieronder maak je nader kennis met deze collega.

“Ik kwam in de beveiliging terecht na een omscholingstraject”, begint Mirella. “Daarvoor heb ik tal van baantjes gehad. Onder andere aan de lopende band in een fabriek en als laatste als medewerker in een juwelierszaak. Daar kwam ik erachter dat ik allergisch was voor de chemicaliën waarmee juwelen worden gereinigd”, legt ze uit hoe ze thuis kwam te zitten. 

“Via de sociale dienst van de gemeente ben ik mij gaan oriënteren op ander werk en kreeg ik de kans tot omscholing. Ik heb de tweejarige mbo-opleiding Beveiliger niveau 2 gevolgd. Toen ik bij de juwelier werkte, had ik al een idee van wat het werk inhield. Dat sprak me erg aan”, vertelt Mirella waarom ze voor de opleiding koos. 

“Na mijn stage ben ik als beveiliger aan de slag gegaan bij JPC De Sprengen in Zutphen, een justitiële jeugdinrichting voor jongens tussen de 12 en 24 jaar, vaak veroordeeld voor ernstige strafbare feiten. In zulke setting, waar je te maken hebt met een risicovolle doelgroep, heb je een hoog omgevingsbewustzijn nodig”, vertelt Mirella. “Daar heb ik een jaar gewerkt, tot de instelling zijn deuren sloot.” 

Vervolgens ben ik ruim drie en een half jaar als objectbeveiliger actief geweest, op de Politieacademie in Apeldoorn en bij Rijkswaterstaat, voor ik aan de slag ging op Schiphol. Dat was ontzettend leuk werk, maar de reistijd nekte me, helaas. Daarop besloot ik het wat dichter bij huis te zoeken en ben ik bij 1Alert terechtgekomen”, zegt ze.

“Mijn eerste job via 1Alert was in het Gelre-ziekenhuis in Zutphen, tijdens de coronapandemie. Dat was sowieso een bijzondere tijd”, memoreert Mirella, die zich ook nog een bijzonder voorval herinnert: "Ik zag een man die op de taxi stond te wachten langzaam onwel worden. Ook op dat soort situaties moet je als beveiliger alert zijn. Ik heb direct medische hulp ingeschakeld en mijnheer is uiteindelijk gereanimeerd. Een paar weken later zei een collega tegen me: ‘Hé, kijk: daar loopt de man die je toen hebt geholpen!’ Zoiets geeft natuurlijk veel voldoening”, vertelt Mirella. 

Na haar tijd als beveiliger in het ziekenhuis kwam Mirelle in een asielzoekerscentrum in een compleet andere omgeving terecht. “In een azc wordt nadrukkelijk een beroep gedaan op je sociale en communicatieve vaardigheden. Als je ziet dat het even iets minder gaat met iemand, maak je een praatje. Dan hoor je vaak behoorlijk heftige verhalen. Dat vraagt om het nodige inlevingsvermogen. Een belangrijke karaktereigenschap voor een beveiliger”, weet ze.

Wat zijn verder belangrijke karaktereigenschappen voor een beveiliger? “Poeh, heb je even?” vraagt ze. “Je moet allereerst betrouwbaar en zorgvuldig in je werk zijn. Integriteit en discretie zijn ook erg belangrijk, omdat je te maken krijgt met vertrouwelijke of gevoelige informatie. Op sommige momenten moet je stevig in je schoenen staan en voet bij stuk houden, maar ook weer niet te strak of stringent vasthouden aan bepaalde regels”, weet Mirella te vertellen uit haar ruime ervaring. 

Wat vindt ze eigenlijk het leukste aan haar werk als beveiliger? “De afwisseling. Elke dag is weer anders. Op een gegeven dag kun je in veel verschillende situaties belanden. Het ene moment is het relatief rustig, het andere moment enorm hectisch. Als je ‘s ochtends de deur uitgaat, weet je nooit precies hoe je dag eruit gaat zien”, vertelt ze. “Zo ben ik eens met een BOA achter de politie aan mogen rijden, na een melding van een vermoedelijke hennepplantage. Op het adres werd ook daadwerkelijk een plantage aangetroffen en ik heb meegeholpen bij het ontmantelen ervan. Tot slot hebben we de wagen met hennepafval begeleid.”, vertelt Mirella over een spannende dag in haar loopbaan. 

Wat vindt ze tot slot van 1Alert Flexgroup als werkgever? “Het ‘Flexgroup’ slaat niet alleen op de flexibiliteit richting opdrachtgevers, maar geldt ook voor 1Alert als werkgever. Ik moest ooit eens een dag vrij hebben in verband met de operatie met een van mijn kinderen. Toen hebben ze me niet alleen de dag van de operatie, maar ook de dag van tevoren vrijgeroosterd. Wat ik ook fijn vind aan 1Alert, is de collegialiteit. Er is bijna altijd wel iemand bereid om van dienst te wisselen, als dat nodig is”, besluit ze.